Countdown timer in e-mails: wat is het en hoe zet je het in?

Als je e-mailmarketing inzet, is het van groot belang dat je de aandacht van je doelgroep snel weet te grijpen. Om dat te doen kun je een countdown timer inzetten. Zo maak je zoveel mogelijk impact en maximaliseer je de conversieratio van je e-mails. Lees in dit blog wat een countdown timer is en hoe je deze inzet.


Wat is een countdown timer in e-mail?

Een countdown timer is niets meer dan een visueel element dat aftelt tot een bepaalde datum, een bepaalde tijd of een bepaald evenement. Het geeft een gevoel van urgentie aan iedereen die het ziet en wordt daarom veel ingezet om het doorklikpercentage in e-mails te verhogen.

Dit is natuurlijk een element dat je niet te vaak wilt gebruiken. Als je in elke mail die je verstuurt een countdown timer zet, zal je doelgroep er snel klaar mee zijn. Denk daarom goed na over wanneer en waarom je deze timer inzet.

Een eenvoudig countdown timer voor in e-mail

Een countdown timer in de meest simpele vorm

Waarom zet je een countdown timer in?

Gevoel van urgentie
Er zijn verschillende redenen om een countdown timer in je e-mails te gebruiken. De belangrijkste, zoals we hiervoor als noemden, is dat je er een gevoel van urgentie mee creëert bij je doelgroep.

Verhoogt de conversieratio
Een aftellende klok werkt op onze psyche, het geeft ons het gevoel dat we iets missen als we niet binnen de gestelde tijd actie ondernemen. En daarmee komen we op het volgende voordeel van een countdown timer: het verhoogt de conversieratio van je e-mail. Je doelgroep klikt sneller door naar je website als je een grote, visueel aantrekkelijke timer in je e-mail hebt staan.

Vestigt de aandacht
Een countdown timer is natuurlijk ook een hele leuke manier om op te bouwen naar de aftrap van een aankomend event of een promotie. Je vestigt de aandacht op een bepaald moment: dán gaat het gebeuren, zorg dat je erbij bent, mis deze promotie niet!

Een countdown timer kan het doorklikpercentage van je e-mails verhogen. De timer creëert een gevoel van urgentie, zorgt voor meer conversie of vestigt de aandacht op beleving.

Wanneer gebruik je een timer in je e-mails?

Een countdown timer zet je niet zomaar in. Denk goed na over het moment en het waarom van het inzetten van een timer in je e-mail strategie. Een aantal goede redenen om een countdown timer te gebruiken zijn:

 • Aankondiging van een evenement, zoals een seminar, webinar of open dag
 • Aankondiging van de start van een exclusieve sale of verkoop
 • Aftellen naar de lancering van je nieuwe product of dienst
 • Aftellen naar een seizoensgebonden evenement, zoals Kerst of Black Friday
 • Herinner je abonnees aan een aflopend aanbod, zoals korting op een licentie of korting op producten
 • Creër een gevoel van urgentie rond bijna-uitverkochte producten

Met Enormail voeg je eenvoudig een countdown timer toe aan je mailing of nieuwsbrief

Het plaatsen en bewerken van een countdown timer is in Enormail echt een peuleschil. Je sleept de timer widget gewoon in je mailing. Vervolgens kun je de instellingen, opmaak en kleuren aanpassen.

En dat is alles! Je hebt nu eenvoudig urgentie toegevoegd aan je mailing. Vervolgens kan je je mailing verder opmaken en de teksten aanpassen zodat je je e-mailcampagne kan starten.

Zo plaats je met Enormail een countdown timer in je e-mail

 1. Log in op je Enormail account
 2. Klik op Mailing maken en kies een sjabloon
 3. Sleep vanuit de rechter kolom de Timer widget in je mailing
 4. Stel de eindtijd in van de timer
 5. Pas de vormgeving aan van de timer zoals kleur en lettertype

Voorbeeld drag-and-drop countdown timer voor e-mail met enormail

Bovenstaande animatie laat zien hoe eenvoudig het is om met Enormail een timer in je mailing te plaatsen.

Heb je nog geen Enormail account?

Meld je dan geheel vrijblijvend aan voor de 30 dagen gratis probeerperiode. Ga aan de slag met onze complete e-mailmarketingoplossing en maak in no time mooie visuele countdown timers en professionele nieuwsbrieven voor je e-mailcampagnes!

Voorbeeld van de drag-and-drop editor van enormail

Enormail is een gemakkelijk en compleet e-mailmarketing programma waarmee je jouw onderneming en omzet écht laat groeien. Probeer Enormail gratis.

7 tips voor een opvallende mailing met countdown timer

Ben je al helemaal overtuigd van het nut van een countdown timer in jouw e-mails? Zorg dan voor een visueel aantrekkelijke en opvallende timer. Wij hebben een paar tips voor je om dat te realiseren:

 1. Gebruik een opvallende onderwerpregel. Het onderwerp van je e-mail is zo ongeveer het eerste wat je ontvangers zien, zorg dus voor een prikkelende boodschap. Kort, maar krachtig! Woorden als bijvoorbeeld 'snel', 'laatste kans' en 'beperkte tijd' geven de mailing extra urgentie en zal bijdragen aan doorkliks.
 2. Zorg voor een goed ontwerp van je mailing en timer, met een stijlvolle, in het oog springende, afbeelding. En probeer de timer visueel er uit te laten springen. Gebruik uniek, zelfgemaakt beeld of een mooi stockbeeld wat goed bij jouw bedrijf past.
 3. Het is geen must en afhankelijk van je ontwerp. Maar in de regel is het het beste om de timer bovenaan in je mailing te zetten. Men krijgt dan direct het gevoel van urgentie en de behoefte om door te scrollen en uiteindelijk door te klikken.
 4. Gebruik een duidelijke en prominente Call to action knop waar men op moet klikken. Plaats de knop onder de timer. Dit hoeft niet direct onder de timer te zijn.
 5. Voeg de juiste informatie aan de timer toe. Zet je de timer bijvoorbeeld in om een kortlopende promotie aan te kondigen? Geef dan ook aan wanneer de promotie eindigt.
 6. Zorg voor een goede leesbaarheid. Dubbelcheck dat jouw countdown timer goed zichtbaar en makkelijk leesbaar is in elke e-mail client. Onze Enormail software helpt je daar uiteraard mee.
 7. Gebruik de timer niet te vaak. Dit kan namelijk als vervelend worden ervaren waardoor het effect verdwijnt en wat zelfs tot uitschrijvingen kan leiden.

5 voorbeelden van het gebruik van timers in e-mail

Nu weet je waarom je een countdown timer wilt inzetten en hoe je een opvallende variant kunt maken. Om je nog meer te helpen hier mee aan de slag te gaan geven we je enkele voorbeelden van het gebruik van timers in e-mail.

1. Webinars en livestreams

Heb je ook last van no-show bij je webinars of livestreams? Veel mensen schrijven zich wel in, maar komen uiteindelijk niet opdagen. Daarom is het gebruik van een countdown timer ook hiervoor ideaal. Je herinnert je doelgroep vriendelijk aan het aankomende event.

Je kunt je e-mailflow tot het event zorgvuldig opbouwen. Met bijvoorbeeld eerst een bevestiging van de inschrijving, daarna een herinnering een paar dagen voor het event en tot slot een mail met timer - enkele uren voor aanvang van je livestream of webinar.

Aankondiging webinar met countdowntimer in nieuwsbrief

Gebruik van een timer om de start van je webinar aan te kondigen.

2. Productlancering

Het ideale moment om een timer te gebruiken is bij de lancering van een nieuw product of een nieuwe dienst. Zorg dat je lezers precies weten wanneer ze van jouw nieuwe aanbod gebruik kunnen maken, zonder dat ze hierbij na hoeven te denken.

Dit werkt natuurlijk extra goed als je ook nog eens een schaars product of dienst verkoopt. Omdat je klanten niet mis willen grijpen, zullen ze zo snel mogelijk willen bestellen.

Productlancering gelimiteerde laptop met countdowntimer in nieuwsbrief

Gebruik van een timer om de lancering van een gelimiteerde laptop te promoten.

Productlancering fitness cursus met countdowntimer in nieuwsbrief

Gebruik van een timer voor de lancering van een nieuwe cursus en/of app.

3. Seizoensgebonden gebeurtenissen

Heb je een speciale aanbieding voor Moederdag, Kerst, Halloween of Black Friday? Of denk ook eens aan Dierendag of Koningsdag. In elk seizoen is er wel een aanleiding voor een speciale promotie te bedenken. Met de timer zorg je dat iedereen weet wanneer jouw speciale aanbieding van start gaat.

Zorg er ook voor dat je abonnees precies weten tot wanneer je speciale aanbieding loopt, zodat ze tijdig actie kunnen ondernemen.

Countdowntimer voorbeeld voor vaderdag in nieuwsbrief

Gebruik van een timer om een vadardag actie te promoten.

4. Kortingsvoucher

Door een countdown timer te gebruiken voor kortingsvouchers, verhoog je waarschijnlijk je conversieratio en gaan meer mensen gebruik maken van je aanbod. Het gevoel van urgentie en schaarste zet je doelgroep aan tot actie. Door een kortingsvoucher voor slechts een bepaalde tijd geldig te maken, zullen meer mensen gebruik willen maken van je aanbod.

Je kunt de timer bijvoorbeeld bovenaan de mailing zetten, zodat je doelgroep extra getriggerd wordt om de actie te bekijken en door te klikken.

Countdowntimer voorbeeld kortingsvouccher in nieuwsbrief

Gebruik van een timer om een kortingsvoucher te promoten.

5. Aftellen naar een evenement

Een countdown timer is natuurlijk perfect om je doelgroep te laten weten dat de inschrijfperiode van een evenement haast verlopen is of om te laten weten wanneer het evenement begint.

Countdowntimer in een nieuwsbrief om af te tellen naar een event

Gebruik van een timer om een festival aan te kondigen.

Ga ook aan de slag met onze complete e-mailmarketing oplossing! Plaats eenvoudig countdown timers in je mailingen die voor meer kliks zullen zorgen. Enormail is ideaal voor mkb’ers, zzp’ers en zelfstandigen.

Probeer Enormail 30 dagen gratis

Tevredenheid Gegarandeerd 100%
 • Bereik gemakkelijk en snel meer klanten
 • Vergroot je impact én je omzet
 • Net zo simpel als een e-mail versturen
 • Bouw aan je klantrelaties
 • Opzeggen wanneer je wilt
 • Plezier om mee te werken

Enormail is in het Nederlands

In het Nederlands

En van Nederlandse makelij. Enormail kan ook in het Engels

Enormail is volledig AVG/GDPR proof

AVG/GDPR proof

Jouw data en die van je contacten zijn veilig en blijven in Nederland.

Enormail levert uitstekende support

Uitstekende support

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 8,6!