Beginnen met Enormail | Enormail

Beginnen met Enormail

Als je wil starten met e-mailmarketing kan dit reuze simpel met Enormail. Binnen enkele handelingen heb je je eerste mailinglijst aangemaakt en mailing verzonden. Onze stapsgewijze uitleg helpt je goed op weg om een succesvolle e-mailmarketing strategie uit te rollen.


In dit artikel


Wat is Enormail?

Enormail is een gebruiksvriendelijk e-mailmarketing programma gericht op ondernemers. Met behulp van Enormail kan je snel en eenvoudig een effectieve e-mailmarketing strategie opzetten voor je bedrijf. Je hebt geen technische kennis nodig en het verzenden van e-mails is net zo eenvoudig als het typen van een mailtje. Enormail is makkelijk in gebruik maar ook voldoende krachtig om de gevorderde e-mailmarketeer te voorzien.


E-mailmarketing begrippenlijst

Als je net start met e-mailmarketing kan het zijn dat een aantal begrippen niet direct duidelijk zijn. Daarom hier eerst een aantal begrippen op een rijtje gezet:

 • Mailinglijst

  Je mailinglijst is de basis van je e-mailmarketing. Hierin worden alle e-mailadressen en contactgegevens van je inschrijvers bijgehouden. Je mailinglijst toont ook wie zich uitschrijft voor je e-mailberichten en de e-mailadressen die niet meer bestaan. De e-mailberichten die je verstuurt, verstuur je altijd naar een mailinglijst.

 • Aanmeldformulier / opt-in formulier

  Het aanmeldformulier is een formulier dat je op je website of webshop plaatst waarop bezoekers zich kunnen inschrijven op je mailinglijst. Een aanmeldformulier wordt ook wel een opt-in of inschrijfformulier genoemd.

 • Inschrijvers / Contacten

  Met inschrijvers bedoelen we de mensen die zich aanmelden op je mailinglijst. In Enormail heten deze mensen contacten. Je contacten zijn dus alle inschrijvingen die op je mailinglijst staan.

 • Opt-in / Double opt-in

  Met opt-in bedoelen we het proces dat een bezoeker van je website een inschrijver op je mailinglijst wordt. We maken onderscheid in single- en double opt-in. Met single opt-in is iemand na het invullen van je aanmeldformulier direct ingeschreven op je mailinglijst. Met een double opt-in moet er eerst een link worden aangeklikt in een bevestigingsmail voordat de inschrijver op je mailinglijst komt te staan.

 • Autoresponder / e-mail funnel

  Met een autoresponder of ook wel e-mail funnel kan je een serie e-mailberichten klaarzetten die automatisch naar je inschrijvers worden verzonden zodra ze op je mailinglijst staan. Een goed voorbeeld van een autoresponder is een welkomstbericht dat automatisch wordt verzonden nadat iemand nieuw is op je mailinglijst.

 • Segmenten

  Segmenten zijn selecties van je mailinglijst op basis van filters. Bijvoorbeeld: Iedereen die woont in Amsterdam. Of iedereen die je laatste mailing hebben geopend. Met segmenten kan je delen van je lijst mailen die voldoen aan jouw zoekfilters.


Stap 1. Aanmelden voor Enormail

Om te beginnen met e-mailmarketing heb je een Enormail account nodig. Dit is gratis en geheel vrijblijvend.

 1. Registreer een account door op de website op nu gratis beginnen te klikken.

 2. Vul het registratieformulier in en klik op Maak mijn account aan. Na het verzenden van het formulier start je direct in de Enormail omgeving en kan je beginnen met inrichten.


Stap 2. Een mailinglijst aanmaken

Je mailinglijst is het belangrijkste onderdeel in Enormail. In je mailinglijst worden alle e-mailadressen en contactgegevens van je inschrijvers opgeslagen en bijgehouden. Daarnaast stuur je je e-mailberichten, mailings of nieuwsbrieven altijd naar een mailinglijst. Zonder mailinglijst zou je dus geen berichten kunnen versturen. Het eerste wat je gaat doen in Enormail is een mailinglijst aanmaken.

 1. Klik op Start met Enormail en maak je eerste mailinglijst of ga naar Contacten in het hoofdmenu en klik op Nieuwe mailinglijst.

 2. In het mailinglijst aanmaken scherm geef je een naam op voor je mailinglijst. Als je een website hebt kan je bijvoorbeeld de naam van je bedrijf of website invullen. Je kunt een onbeperkt aantal mailinglijsten aanmaken dus als je meerdere websites hebt kan je voor elke website een mailinglijst aanmaken.


Stap 3. Bestaande contacten importeren

Als je net begint met e-mailmarketing heb je waarschijnlijk nog geen mailinglijst opgebouwd. Maar als je al een tijdje als ondernemer werkt heb je naar alle waarschijnlijkheid wel een lijst met klanten(contacten) opgebouwd.

Als je nog geen contacten hebt kan je deze stap overslaan en doorgaan naar stap 4, "een aanmeldformulier maken".

 1. Je kunt je contacten eenvoudig importeren in Enormail door naar Contacten te gaan in het hoofdmenu. Klik vervolgens op Importeren bij je mailinglijst om een Excel of .CSV bestand met contactengegevens up te loaden.

  Kijk voor hulp bij het importeren in onze kennisbank.


Stap 4. Een aanmeldformulier maken (optioneel)

Als je helemaal nog geen contacten hebt moet je deze verzamelen op een mailinglijst zodat je naar deze contacten mailings kan gaan versturen. Het verzamelen van contacten kan je via een inschrijfformulier op je website doen. Om nieuwe inschrijvingen op je mailinglijst te verzamelen heb je een inschrijf- of aanmeldformulier nodig. Dit noem je ook wel een opt-informulier. Dit formulier plaats je op een duidelijke plek op je website, blog, webshop, Facebookpagina of ander online kanaal zodat je bezoekers gemakkelijk hun naam en e-mailadres kunnen achterlaten bij een websitebezoek. Enormail biedt veel mogelijkheden om een aanmeldformulier te maken.

Je kunt een simpele landingspagina maken maar ook slimme formulieren die getoond worden bij het verlaten of bezoeken van je website. Voor alle opties en meer hulp bij het aanmaken van een aanmeldformulier kan onze kennnisbank geraadpleegd worden.

 1. Je maakt een aanmeldformulier door naar Formulieren te gaan in het hoofdmenu. Klik vervolgens op Nieuw formulier.

 2. In het nieuw formulier aanmaken scherm vul je de naam van je formulier in en selecteer je de mailinglijst waarop mensen die zich via dit formulier aanmelden terechtkomen. Kies vervolgens of je een single of double opt-in proces wilt gebruiken. In de meeste gevallen kies je voor double opt-in. Dit staat standaard aan en betekent dat inschrijvers eerst moeten bevestigen voordat ze worden ingeschreven. Meer informatie? Wat betekent single- en double opt-in?

 3. Nadat je het formulier heb opgeslagen kan je het formulier zelf geheel opmaken en vormgeven. Dit hoeft niet maar als je bijvoorbeeld je logo of huisstijl wilt toevoegen kan je dit gemakkelijk doen met de opties aan de rechterkant van formulier.

 4. Als je het formulier heb opgeslagen kan je het publiceren(plaatsen) op je website of delen via een link. Als je een Wordpress website hebt kan je het formulier plaatsen met behulp van de Enormail Wordpress plugin of anders via een regelcode in je website. Heb je geen kennis van of toegang tot de broncode van je website, vraag dan je webbouwer om het formulier te plaatsen of vraag onze support voor verdere toelichting.

  Je kan er ook voor kiezen om alleen de landingspagina met je aanmeldformulier in te zetten. Deze wordt gehost door Enormail, je hebt dan niet eens een website nodig. Het enige wat je hoeft te doen is de link van je landingspagina te verspreiden, bijvoorbeeld via je social media kanalen of een andere online kanaal naar keuze.


Stap 5. Je eerste mailing verzenden

Nu je een mailinglijst hebt en daarin contacten hebt toegevoegd kan je je eerste mailing gaan verzenden.

 1. Klik op Mailingen in het hoofdmenu en vervolgens op Nieuwe mailing.

 2. In het volgende scherm kies je het type mailing dat je wilt gaan verzenden. Als je een normale tekstmail wilt maken en verzenden kies je voor de Standaard mailing. Je kunt hierin afbeeldingen toevoegen maar geen volledig opgemaakte mail maken in je huisstijl. Indien je een volledig opgemaakte mailing wilt met je huisstijl kies je voor Live designer.

 3. Afhankelijk van het gekozen mailing type kom je in het scherm terecht waar je de maling kan kan gaan opmaken. Geef een onderwerp op en maak je mailing op. Als je de mailing eerst wilt testen kan je een testmail verzenden naar 3 gekozen ontvangers.

 4. Zodra je de mailing naar wens hebt opgemaakt en getest kan je de mailing gaan verzenden. Vink bij optie 6 de mailinglijsten aan waarheen je de mailing wilt gaan verzenden. Klink vervolgens onderaan op Opslaan en doorgaan naar verzenden.

 5. Je kunt de mailing direct verzenden of op een later tijdstip.

 6. Na het verzenden staat de mailing in de wachtrij om te worden verzonden. Afhankelijk van het gekozen tijdstip waarop de mailing moet worden verzonden wordt deze direct of op de ingeplande datum en tijd verzonden. Je kunt nu gerust iets anders gaan doen. Je ontvangt van onze een bericht per e-mail wanneer wij de mailing voor jou hebben verzonden.


Stap 6. Statistieken bekijken

Zodra je mailing is verzonden kan je bekijken hoe goed je mailing wordt geopend en of mensen doorklikken op eventuele linkjes die je in je mail hebt gezet. Ga hiervoor naar Statistieken in het hoofdmenu en klik vervolgens op de mailing waarvan je de statistieken wilt zien.


Stap 7. Een autoresponder opzetten

De echte kracht van e-mailmarketing wordt pas zichtbaar als je gebruik gaat maken van onze autoresponder. Het opmaken van een autoresponder bericht is hetzelfde als het opmaken van een mailing. Het enige verschil is dat een autoresponderbericht niet direct verzonden kan worden. Dit gebeurt namelijk automatisch zodra iemand zich nieuw aanmeldt voor je mailinglijst. Deze handige functie zet een serie e-mailberichten klaar voor iedere inschrijver op je mailinglijst vanaf de datum van inschrijving. Je kunt hierdoor automatisch persoonlijke e-mailberichten verzenden terwijl je hiervoor niets hoeft te doen. De ontvanger denkt dat jij hem aan het mailen bent en raakt vertrouwd met je. Dit maakt van je inschrijvers op je mailinglijst warme leads en klanten.

Je kunt onbeperkt berichten toevoegen aan je autoresponder en zoveel mails inplannen als je wilt maar meestal zijn 7 tot 10 mails gebruikelijk.

Een autoresponder is gekoppeld aan je mailinglijst.

 1. Je activeert deze door naar Autoresponders te gaan in het hoofdmenu. Klik vervolgens op Nieuwe autoresponder.

 2. In het autoresponder aanmaken scherm geef je een naam op voor de autoresponder. Bijvoorbeeld: welkomstmails.

 3. Vervolgens kies je de lijst waarop de autoresponder geactiveerd moet worden. Iedere inschrijver die zich op die mailinglijst aanmeldt zal dan automatisch je mails uit de autoresponder gaan ontvangen.

 4. Klik op Opslaan

 5. Nu je de autoresponder hebt aangemaakt klik je op de knop Voeg je eerste bericht toe aan de autoresponder om je eerste bericht toe te voegen aan je autoresponder.

  Nieuwe autoresponder bericht aanmaken
 6. Het eerste autoresponder bericht stel je precies hetzelfde op als een normale mailing. Ook hier kun je kiezen om een Standaard tekst mailing te maken of dat je de Live designer wilt gebruiken om de mailing op te maken. Je kunt deze mailing altijd later nog aanpassen. We kiezen voor de standaard tekst mailing.

  Mailing kiezen
 7. Als je mailing naar wens is ingericht of opgemaakt hebt kun je gaan instellen wanneer de mail verzonden moet worden.

  • Klik op het bericht [1]
  • Klik op aan [2].
  • Selecteer het moment van verzenden van dit eerste bericht [3].

   Is dit direct (0 minuten) of wil je de mailing pas na enkele uren of zelfs dagen versturen? Of wil je liever dat de mailing op een specifiek tijdstip wordt verstuurd.

  • Nadat je je keuze hebt gemaakt klik je op Opslaan. Instellingen autoresponder bericht Enormail
 8. Nu je de eerste mailing hebt aangemaakt kun je de stappen hierboven herhalen om meerdere mails aan de autoresponder toe te voegen. Zo krijgen nieuwe inschrijvingen gedurende een bepaalde periode geautomatiseerd een serie e-mails toegestuurd van jou zonder dat je deze zelf hoeft te versturen. Reeks berichten aanmaken in Enormail autoresponder


Support

Door het volgen van bovenstaande stappen heb je een goede basis gelegd voor een resultaatgerichte e-mailmarketing strategie. Enormail biedt nog veel meer mogelijkheden voor het integreren van je mailinglijst met andere diensten, automatiseren of het verzenden naar segmenten.

Onze klantenservice staat klaar om je te helpen bij het opzetten van je e-mail strategie. Wij helpen je graag verder als je ergens niet uitkomt of advies wilt.

Neem dus gerust contact met ons op als je vragen hebt!

Probeer Enormail 30 dagen gratis

Tevredenheid Gegarandeerd 100%
 • Bereik gemakkelijk en snel meer klanten
 • Vergroot je impact én je omzet
 • Net zo simpel als een e-mail versturen
 • Bouw aan je klantrelaties
 • Opzeggen wanneer je wilt
 • Plezier om mee te werken

Optimale beveiliging

In het Nederlands

En van Nederlandse makelij. Enormail kan ook in het Engels

Optimale beveiliging

Optimale beveiliging

Jouw data zijn veilig bij onze Nederlandse servers.

Optimale beveiliging

Uitstekende support

Altijd een snelle reactie van één van onze helpdeskmedewerkers.

Optimale beveiliging

Inboxgarantie

Door moderne aflever-technieken komen je mails direct in de inbox.