Als je regelmatig e-mail inzet voor je marketingcampagnes, ben je ongetwijfeld bekend met de onderwerpregel. Maar, ken je de preheader ook al? En weet je hoe je deze kunt inzetten om de effectiviteit van je e-mailcampagnes te verhogen? Je leest het in dit artikel en we geven diverse tips.
We blijven het zeggen: e-mail is nog steeds één van de beste marketingkanalen om je doelgroep te bereiken en je business en je omzet te laten groeien. Maar, dan moet je natuurlijk wel weten hoe je het op de juiste manier inzet.
Zodra je denkt dat je alles voor elkaar hebt (goede doelgroepsegmenten, een sterke funnel, handige formulieren, pakkende teksten, schitterende afbeeldingen), is er toch weer iets dat voor verbetering vatbaar is. Zoals de preheader, dus.
De preheader, je kent ‘m wel. In elk geval: je ziet hem héél vaak, al heb je het zelf misschien niet eens goed door. Het is namelijk precies dat stukje tekst dat jouw e-mailclient laat zien in de mailbox nog voordat je de mail opent. Het is dus een heel belangrijk stukje tekst, omdat het voor een groot deel bepaalt of je jouw ontvanger weet te triggeren om de mail te openen, of dat de e-mail die jou bloed, zweet en tranen heeft gekost, troosteloos ongeopend blijft staan. Of, erger nog, linea recta de prullenbak in gaat.
Een preheader is eigenlijk de e-mail equivalent van een openingszin. En een openingszin moet sterk, opvallend en origineel zijn, toch?
Je begrijpt dus dat de preheader een ontzettend belangrijke rol speelt in het potentiële succes van je e-mailcampagne. Het is een minstens zo belangrijke bouwsteen als de onderwerpregel voor je e-mailmarketing formule.
Een goede, pakkende, prikkelende preheader verhoogt de openratio van je e-mailcampagne.
Het is de e-mail variant van de klassieke ‘Johnson Box’. Frank Johnson ontdekte jaren geleden dat verkoopbrieven met een kadertje bovenaan beter scoorden dan brieven zonder kader. In dat kader stond kort de kern van de boodschap.
Met een preheader doe je hetzelfde als met de Johnson Box. Zo schets je voordat iemand je e-mail opent al een stukje context en maak je de lezer warm voor wat zij of hij verder in de mail kan verwachten. En dat, zo wijzen diverse tests en onderzoeken uit, verhoogt de openingsratio van je e-mails.
Maar, er is meer. Nu je weet dat je preheader altijd getoond wordt in de e-mailapplicatie van je ontvanger, kun je het ook inzetten als advertentietool. Het is namelijk een gratis advertentieruimte in de inbox van je doelgroep! Want, of je doelgroep de e-mail nu opent of niet, de preheader zien ze. Je kunt het dus gebruiken om structureel iets onder de aandacht te brengen van je doelgroep, zoals een nieuwe merknaam of productnaam.
Een andere manier om de preheader slim in te zetten, is door te spelen met de onderwerpregel in combinatie met de preheader. Zo kun je de preheader laten inspelen op de onderwerpregel, of de onderwerpregel laten doorlopen in de preheader.
Dit ligt natuurlijk voor de hand. Een goede call-to-action nodigt je ontvanger uit de mail direct te openen. Dus, maak nieuwsgierig, prikkel of doe ‘an offer they can’t refuse.’ Denk aan CTA’s als ‘Claim nu je € 10,- korting’, ‘Bekijk je persoonlijke aanbod’ of ‘Vijf tips voor direct resultaat.’
Hoe dan ook, gebruik de preheader goed en verleid je doelgroep de e-mail te openen.
Een hele sterke manier om je preheader in te zetten, is door je e-mail ermee te personaliseren. Je kunt je lezer direct bij naam aanspreken. Zo valt je mail gegarandeerd op tussen de berg onpersoonlijke mails in de inbox van je ontvanger.
De lengte van de preheader tekst verschilt per device en per e-mailclient. Maar, op een mobiel device is deze logischerwijs veel korter dan op een desktop. Op een mobiele telefoon heb je simpelweg minder ruimte. Wij adviseren je een preheader tekst van 40 tot 100 karakters aan te houden.
Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de preheader zo kort mogelijk te houden zodat er meer witruimte onstaat en de preheader duidelijker opvalt tussen ander emails in de inbox.
Zo houd je dus automatisch rekening met mobiele gebruikers, wat de mobiele gebruiksvriendelijkheid van je campagne ten goede komt.
Tot slot nog een hele belangrijke tip. Ga je aan de slag met je preheader, vergeet deze dan niet te testen! Probeer je preheader uit in verschillende e-mailclients, zo weet je zeker dat jouw tekst overal goed uit de verf komt. In sommige e-mail software kun je je mail previewen met de meest populaire e-mailclients. In Enormail hebben we het zo geregeld dat elke e-mail automatisch geschikt is voor elke client.
Geen twijfel mogelijk: je preheader kan je een heleboel opleveren. Aanpassen dus, dat ding! Maar… hoe dan? Er zijn e-mailprogramma’s waarin je de preheader simpel kunt aanpassen in een speciaal daarvoor aangegeven veld. Ook in onze Enormail software vind je zo’n gebruiksvriendelijke optie.
Op het verzenden en opmaken scherm van je mailing kan je onder het onderwerp van de mailing ook een preheader opgeven. Dit staat standaard ingeklapt maar als je klikt op Previewtekst opent een nieuw invulscherm. That's it!
De conclusie lijkt ons duidelijk: de mogelijkheden van de preheader zijn echt te mooi om te laten liggen. Ga vandaag nog aan de slag en realiseer betere openingsratio’s van e-mailcampagnes. In ons Enormail e-mailmarketingprogramma vind je een simpele manier om je preheader aan te passen. Wil je daar meer over weten, dan staan we je graag te woord. Succes!
Om te beginnen met Enormail heb je een account nodig. Dit is gratis en geheel vrijblijvend. Registreer nu een account.