Misschien heb je er al iets over gehoord maar vanaf 1 februari 2024 worden de controles die Gmail en Yahoo toepassen om te kijken of ontvangen mailberichten in de spam horen strenger gemaakt. Dit kan gevolgen hebben voor jou als verzender. Maar geen zorgen, met een paar aanpassingen in Enormail en je verzenddomein heeft dit geen impact.
Vanaf 1 februari gaan Gmail en Yahoo strenger controleren of verzonden mail wel daadwerkelijk mag worden verzonden door de verzender. Dit doen ze door 3 technieken toe te passen en te controleren: SPF, DKIM en DMARC. Deze technieken bestaan al langer en worden al gebruikt door Enormail om jouw mails goed af te leveren. Vanaf 1 februari zijn deze dus verplicht en moet je ze gebruiken op het domein waarmee je verzendt. Je moet bewijzen dat de e-mails die je verstuurt echt bij jou vandaan komen. Dit heet domein authenticatie.
Veel marketeers weten dat een te hoog aantal spamklachten betekent dat mails niet meer in de inbox komen. Vanaf 1 februari eist Gmail dat niet meer dan 0.1% van je verzonden mails een spamklacht mag veroorzaken. Dit betekent dus 1 klacht op de 1.000 verzonden berichten.
Het is belangrijk dat contacten zich eenvoudig kunnen uitschrijven uit je mailinglijsten. Google adviseert daarom om een uitschrijfpagina te hebben waarop je kunt uitschrijven uit verschillende lijsten (zoals op Enormail) daarnaast moet er een speciale techniek worden toegepast die het mogelijk maakt om direct met 1 klik uit te schrijven vanuit je Gmail omgeving.
Als je mails stuurt via Enormail verzend je deze via de mailservers van Enormail. Ook als je een @gmail.com of @yahoo.com als afzenderadres gebruikt. Bij Yahoo was de regel er al langer dat mails die vanuit een @yahoo.com adres werden verzonden niet meer geaccepteerd worden door verschillende e-mail ontvangers. Dit komt omdat Yahoo SPF, DKIM en DMARC regels toepast zodat mails die niet via Yahoo verzonden worden niet meer geaccepteerd worden. Vanaf 1 februari zal ook Gmail deze regels handhaven en worden alle e-mailberichten die door @gmail.com afzenders worden verzonden geblokkeerd als deze niet zijn verzonden door servers van Gmail.
Vanaf 1 februari 2024 moeten e-mailverzenders bij Gmail en Yahoo domeinauthenticatie toepassen, spamklachten beperken tot 0.1%, en een eenvoudige uitschrijfoptie bieden. Het gebruik van @gmail.com of @yahoo.com adressen via externe diensten zoals Enormail is niet meer toegestaan.
Verzend je nog vanuit een @gmail.com adres of ander gratis e-mailadres van je internetprovider? Dan moet je daar vanaf 1 februari mee stoppen en het e-mailadres van je website of webshop gebruiken. Bijvoorbeeld nieuwsbrief@jouwdomein.nl. Via Enormail kan je eenvoudig een nieuw afzenderadres toevoegen.
Helpartikel: Nieuwe afzenders toevoegen.
Heb je al een eigen domein om mails mee te verzenden, dan dien je dit domein te authenticeren. Via SPF, DKIM en DMARC geef je kennis aan ontvangende mailservers zoals Gmail en Yahoo dat jouw mails verzonden via Enormail geaccepteerd moeten worden. Je authenticeert dus de mailservers van Enormail voor jouw domein.
Helpartikel: Domeinauthenticatie instellen.
Het is van uitermate belang dat je er op let dat je contacten je mails niet als spam classificeren. Zorg dus voor een duidelijke uitschrijflink, stuur niet te veel mails en schoon regelmatig je inactieve contacten op. Met andere woorden, stuur mails die je zelf ook graag zou willen ontvangen en kijk in je statistieken welke mails spamklachten hebben veroorzaakt.
Helpartikel: Inactieve contacten opschonen.
Uiteraard mag je van ons verwachten dat wij technisch gezien alles op orde hebben voor het verzenden van jouw mailingen en zorgen we ervoor dat je mails goed blijven aankomen.
We hebben de afgelopen tijd verschillende updates doorgevoerd waarin we tips en waarschuwingen geven als je de aflevering kunt verbeteren. Zo checken wij regelmatig of je domein de juiste SPF, DKIM en DMARC regels heeft ingesteld en geven we waarschuwingen als dit niet meer het geval is. Daarnaast sturen wij in elke mailing een 1-klik uitschrijffunctie mee waardoor je direct automatisch voldoet aan de nieuwe regels. De komende tijd zullen wij de aflevering nauwlettend volgen en je helpen als je vragen hebt bij het implementeren.