Voor je daadwerkelijk e-mailmarketing kunt toepassen, is het allereerst zaak om een mailinglijst op te bouwen. Dit doe je door ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk bezoekers op je website zich aanmelden voor je nieuwsbrief. Dit proces verloopt automatisch, mits je het goed hebt opgezet.


Opt-in pagina

De eerste stap is het opzetten van een opt-in pagina. Dit wordt ook wel een landingspagina genoemd. Deze pagina is er volledig op gefixeerd om de bezoekers van jouw website ervan te overtuigen dat zij zich op je nieuwsbrief moeten aanmelden.

Bedenk een weggever

Het is gebruikelijk om je bezoeker een klein cadeautje of bonus te beloven dat zij zullen ontvangen zodra ze zich in hebben geschreven op jouw mailinglijst. Nadat zij hun naam en e-mailadres hebben ingevuld op het aanmeldformulier (de opt-in box), worden ze doorgestuurd naar een andere pagina waarop zij de beloofde beloning op kunnen halen. Dit kan bijvoorbeeld een e-book zijn, maar ook een video, interview of bijzonder artikel.

Na aanmelding voor je nieuwsbrief wordt de nieuwe inschrijver automatisch op je mailinglijst gezet en begint voor hem of haar de autoresponder te lopen. Als je dit van tevoren allemaal hebt ingesteld, hoef je hier niets meer voor te doen bij iedere nieuwe inschrijving.

Opt-in box

Om de gegevens van je bezoekers te verzamelen, dien je een opt-in box op de opt-in pagina te plaatsen. Deze opt-in box is niets meer dan een klein formulier waar je bezoeker in twee velden zijn naam en e-mailadres achter kan laten. Eronder staat een knop met “Verzenden”, wat hun aanmelding definitief maakt.

Dit proces verloopt geheel automatisch en zodra iemand je formulier heeft ingevuld, komt hij of zij op de juiste mailinglijst terecht, namelijk die van jou.

Deze opt-in box krijg je van Enormail en kun je eigenhandig op je opt-in pagina plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen opt-in pagina te nemen en alleen gebruik te maken van de opt-in box die je dan bijvoorbeeld op de homepage van je website plaatst.

Om het iets aantrekkelijker te maken, kun je een uitnodigende zin ernaast plaatsen.

Voorbeelden:

"Vul je naam en e-mailadres in, dan krijg je een gratis E-book met vijftig effectieve afvaltips." "Vul je naam en e-mailadres om op de hoogte gehouden te worden van speciale aanbiedingen." "Vul je naam en e-mailadres in om gratis tips, trucs en technieken te ontvangen over affiliate marketing." Zonder goede opt-in box loop je veel inschrijvingen mis, dus zorg ervoor dat je opt-in box de aandacht trekt. Zo zullen zich structureel nieuwe mensen op je mailinglijst inschrijven en kun je het meeste uit e-mailmarketing halen.

Double opt-in

Aan e-mailmarketing en mensen voor je nieuwsbrief werven zijn strikte regels verbonden, dus zorg ervoor dat je je hieraan houdt. Een van deze regels is dat nieuwe inschrijvers hun aanmelding moeten bevestigen. Dit heet double opt-in.

Deze tweede stap houdt in dat mensen een e-mail ontvangen nadat zij de opt-in box hebben ingevuld. In deze e-mail staat een bevestigingslink waar zij op moeten klikken om te bevestigen dat zij zich echt op jouw nieuwsbrief willen abonneren. Zo wordt gecontroleerd op degene die het formulier invulde ook echt de eigenaar van het e-mailadres is.

Zorg er dus voor dat het je bezoekers duidelijk is dat zij na de opt-in hun aanmelding nog moeten bevestigen. Doe dit door op de landingspagina (waar je bezoekers terechtkomen nadat zij het aanmeldformulier hebben ingevuld) duidelijk aan te geven dat het aanmeldproces nog niet voltooid is en dat zij spoedig een e-mail zullen ontvangen waarin zij hun aanmeldingen dienen te bevestigen.

Als je nieuwe inschrijvers hier niet op klikken, heb je wettelijk gezien geen recht om ze te mailen en heb je dus niets aan deze aanmeldingen. Overtuig je inschrijvers dus van het belang om de verificatielink aan te klikken.

Probeer Enormail 30 dagen gratis

Tevredenheid Gegarandeerd 100%
  • Bereik gemakkelijk en snel meer klanten
  • Vergroot je impact én je omzet
  • Net zo simpel als een e-mail versturen
  • Bouw aan je klantrelaties
  • Opzeggen wanneer je wilt
  • Plezier om mee te werken

Enormail is in het Nederlands

In het Nederlands

En van Nederlandse makelij. Enormail kan ook in het Engels

Enormail is volledig AVG/GDPR proof

AVG/GDPR proof

Jouw data en die van je contacten zijn veilig en blijven in Nederland.

Enormail levert uitstekende support

Uitstekende support

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 8,6!