Hoe maak je een nette nieuwsbrief op?

Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan de opmaak van je nieuwsbrief. Wil je professioneel overkomen of juist betrouwbaar?


Flitsend ontwerp of juist kale opmaak?

Als je zeker wilt zijn dat je e-mails aankomen en je niet commercieel maar juist betrouwbaar overkomt, is het dus zaak om je e-mails zonder opmaak te versturen. Naar vrienden en familie e-mail je op dezelfde manier, dus zo kweek je direct al een klein beetje vertrouwen bij je lezers.

Veel ondernemers kiezen voor een flitsend ontwerp, ofwel een HTML-nieuwsbrief, omdat dit er mooier uitziet. De afbeeldingen, kleuren en lay-out zorgen voor een professionele look, maar verhogen tegelijkertijd het commerciële gehalte. Je nieuwsbrief kan in deze opmaak sneller als reclame gezien worden, waardoor je met zorg ontworpen e-mail zomaar in de prullenbak kan verdwijnen.

Een ander nadeel van HTML is dat het spamfilter of de firewall van e-mailprogramma’s er vaak voor zorgt dat afbeeldingen en andere onderdelen van de opmaak niet weergegeven worden. Daardoor ontvangt je lezer al snel een misvormde nieuwsbrief, vol met meldingen als “Inhoud weergeven” en “Klik om afbeelding te downloaden”.

Met een beetje pech komen je e-mails niet eens aan, omdat ze direct in de spambox terechtkomen. HTML-berichten worden namelijk ook door lezers vaak met spam geassocieerd, waardoor zij hun spamfilter zo instellen dat alle HTML-berichten automatisch geweerd worden.

Tips voor opmaak van je tekstmailings

Als je de voorkeur geeft aan nieuwsbrieven zonder HTML, volgen hier wat tips om je eenvoudige tekstbericht wat meer flair te geven:

  1. Maak je regels niet te breed

    Je lezers willen snel en gemakkelijk door je nieuwsbrief heen kunnen scrollen en daarom is het belangrijk om je berichten niet te breed te maken. Geadviseerd wordt om je e-mail niet breder dan 65 tekens per regel te maken. Bij meer tekens dan dit zal de e-mail software van sommige lezers de regel namelijk bij het 66e teken afbreken, wat een onooglijke opmaak oplevert. Plaats ook voldoende alinea’s, zodat de tekst overzichtelijk blijft.

  2. Koppeltekens

    Het kan verkeerd uitpakken als je koppeltekens (middelhoge streepjes) en underscores (lage streepjes) wilt gebruiken om bepaalde zinsdelen te benadrukken. Niet iedereen maakt namelijk gebruik van standaardlettertypes in hun e-mail software. Niet elke regel van jou zal dus even lang weergegeven worden in de e-mail die zij ontvangen. Voor de zekerheid kun je deze tactiek dus beter alleen gebruiken om twee tekstdelen van elkaar te onderscheiden en niet om enkel een woord of zinsdeel te benadrukken. Zorg er ook voor dat je evengoed binnen die 65 tekens blijft.

  3. Links

    Links in je e-mail worden automatisch veranderd in een klikbare link als je de onopgemaakte URL (inclusief http://) in je bericht plaatst. Ook e-mailadressen worden automatisch omgezet naar een klikbaar adres. Gebeurt dit niet, plaats dan “mailto:” er voor, zo: mailto:info@enormail.eu

  4. Woorden en zinsdelen benadrukken

    Als je bepaalde woorden meer nadruk wilt geven ten opzichte van de rest van de tekst, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld sterretjes eromheen te plaatsen. Voorbeeld: aanbieding. Hier kun je natuurlijk ook andere tekens voor gebruiken, maar zorg ervoor dat de tekst niet te rommelig wordt.

Probeer Enormail 30 dagen gratis

Tevredenheid Gegarandeerd 100%
  • Bereik gemakkelijk en snel meer klanten
  • Vergroot je impact én je omzet
  • Net zo simpel als een e-mail versturen
  • Bouw aan je klantrelaties
  • Opzeggen wanneer je wilt
  • Plezier om mee te werken

Enormail is in het Nederlands

In het Nederlands

En van Nederlandse makelij. Enormail kan ook in het Engels

Enormail is volledig AVG/GDPR proof

AVG/GDPR proof

Jouw data en die van je contacten zijn veilig en blijven in Nederland.

Enormail levert uitstekende support

Uitstekende support

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 8,6!