Pakkende onderwerpregels voor je nieuwsbrief

Een aanzienlijk aantal nieuwsbrieven belandt ongelezen in de prullenbak. De belangrijkste oorzaak hiervan in dat de onderwerpregel de lezers niet aanstaat. De e-mail oogt niet interessant, relevant of betrouwbaar genoeg en daarom wordt het zekere voor het onzekere genomen: de e-mail wordt verwijderd.


Trek de aandacht

Het is dus van cruciaal belang dat jouw nieuwsbrief zelfs ongeopend al de aandacht van je lezers trekt. Dit kan een hele uitdaging zijn, want de enige middelen dat je hiervoor ter beschikking hebt, zijn de onderwerpregel en de afzender.

Laat je lezers weten wie je bent

Ook ongeopend moeten lezers direct kunnen zien dat de nieuwsbrief van een betrouwbare bron afkomt. Maak jezelf dus meteen bekend aan je lezers. Dit kun je doen door voluit je voor- en achternaam als afzender in te vullen. Doordat je je open en transparant opstelt, kweek je direct al en stukje vertrouwen bij je lezer.

Een andere manier om het vertrouwen van je lezers snel op te wekken, is door iedere onderwerpregel van je nieuwsbrieven op eenzelfde manier te laten beginnen, bijvoorbeeld met de naam van je website of bedrijf tussen vierkante haken: [Enormail]. Hierachter volgt pas het echte onderwerp van je nieuwsbrief.

Na een reeks van waardevolle e-mails van jouw kant zullen lezers zonder er verder nog bij na te denken al je e-mails openen, omdat ze weten dat jouw nieuwsbrieven waardevol voor ze zijn. Voor je op dit punt beland bent, zul je er echter wat moeite voor moeten doen om je nieuwsbrieven geopend te krijgen.

Hieronder geven we je daarom een kort overzicht van waar je op moet letten als je pakkende onderwerpregels voor je nieuwsbrieven gaat bedenken.

De vier U's

Voor krantenkoppen hanteren journalisten het principe van de vier U’s om hun nieuwsartikelen gelezen te krijgen. Deze vier richtlijnen zijn ook uitstekend op e-mail marketing toe te passen, want ze hebben hetzelfde doel: je lezers aan het lezen krijgen!

  • Useful: blijkt uit het onderwerp dat de lezer iets aan je bericht heeft?
  • Ultra-specific: begrijpt de lezer direct waar je nieuwsbrief over gaat?
  • Unique: is je onderwerp opvallend genoeg om je lezer te prikkelen?
  • Urgent: bezorgt het onderwerp je lezer direct de drang om het te gaan lezen?

Focus op useful en ultra-specific

Zorg er vooral voor dat je onderwerpregel de waarde van je bericht weergeeft en wat er precies in je nieuwsbrief staat. Als je nieuwsbrief hierdoor minder uniek of urgent overkomt, is er geen man overboord. Veel van je concurrenten zullen zich namelijk al vooral op deze twee punten richten bij het verzinnen van onderwerpregels, wat resulteert in een bericht dat direct als spam herkend wordt.

Probeer je lezer dus zeker te prikkelen met je onderwerp, maar ga het niet overdrijven. Op die manier zal het alleen maar averechts voor je werken.

Gebruik urgent alleen in speciale gevallen

Op het moment dat je al je e-mails dringend over wilt laten komen, zijn ze dit allemaal niet meer. Je lezers raken snel gewend aan deze haastige stijl en zullen het niet meer serieus nemen.

Wek dus alleen deze verwachting als je echt iets te melden hebt dat dringend is, bijvoorbeeld een tijdelijke aanbieding die snel weer vervalt. Het beste is echter om structureel te focussen op waarde geven, want dan zullen je lezers vanzelf al prioriteit aan jouw nieuwsbrief gaan geven.

Test je onderwerp met spam software

Bepaalde woorden zijn extra gevoelig voor spamfilters, maar welke woorden dit nu precies zijn is niet altijd even duidelijk. Het woord “gratis” bijvoorbeeld is zo’n twijfelgeval. Als je uitsluitsel wilt of je nieuwsbrief wel of niet opgevangen zal worden door anti-spam software, kun je dit het beste even bij jezelf testen.

Verzin een onderwerp voor je nieuwsbrief dat voornamelijk uit uitdagende woorden bestaat en controleer om deze testmailing aankomt. Zo niet, pas je onderwerp dan aan tot hij wel door je eigen spamfilter heen komt.

Probeer het kort te houden

Lange onderwerpregels zijn niet aantrekkelijk, dus wees spaarzaam met de ruimte die je hebt. Verwerk wel de waarde en inhoud van de nieuwsbrief in je onderwerp, maar probeer de kern van je boodschap in een zo kort mogelijke en toch krachtige belofte samen te vatten.

Probeer Enormail 30 dagen gratis

Tevredenheid Gegarandeerd 100%
  • Bereik gemakkelijk en snel meer klanten
  • Vergroot je impact én je omzet
  • Net zo simpel als een e-mail versturen
  • Bouw aan je klantrelaties
  • Opzeggen wanneer je wilt
  • Plezier om mee te werken

Enormail is in het Nederlands

In het Nederlands

En van Nederlandse makelij. Enormail kan ook in het Engels

Enormail is volledig AVG/GDPR proof

AVG/GDPR proof

Jouw data en die van je contacten zijn veilig en blijven in Nederland.

Enormail levert uitstekende support

Uitstekende support

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 8,6!